Welke uitrusting past het beste bij welke dj’s?

Altijd al een DJ willen zijn, alleen is de vraag waar je moet beginnen? Of gewoon op zoek naar het stapje omhoog op de DJ ladder en op zoek naar bijvoorbeeld een DJ uitrusting die jouw sets nog meer diepgang kunnen geven met nieuwe functies? Of is de vraag welke set jij de DJ voor op jullie huisfeest wil voorschotelen? Het zijn allemaal vragen waar elke DJ of persoon wel eens mee zit en daarom gaan we hier verschillende uitrustingen bij langs. 

De starter

Elke aanstaande DJ moet ergens beginnen en dan is het vaak niet per sé meteen het beste idee om gelijk een hele grote investering te doen. Zeker als je de functies nog niet helemaal onder de knie hebt. In zo’n situatie is het dan handig te beginnen met een DJ controller die veel kan, maar nog gemakkelijk te combineren is met een laptop en bijbehorende software. Zo zijn er veel echte budgetopties zoals de Numark Mixtrack lijn, waar je wel veel functies krijgt, zoals verschillende effecten, alleen missen deze vaak de aanpasbaarheid van het monitorvolume wat toch wel echt een must is. Hier zit wel een minder hoogstaande software bij, namelijk Serato lite, wat niet de diepgang biedt voor het draaien maar wel veel tutorials mee heeft om alle tips en tricks mee te pakken. Dit is wel de keuze als je niet meer dan €150 euro wilt besteden, maar als je echt een volwaardig starterpakket wilt hebben, is de Pioneer DDJ-400 de keuze voor jou. 

Dit is een volwaardige controller waar eigenlijk niets mist van de functies die belangrijk zijn om mee te starten. Zo helpt een autocue wel goed om net die precieze BPM te krijgen en heeft het zeer intuïtieve knoppen om door tracks heen te skippen, loops in te stellen en verschillende cue points op te zetten. Hierbij zit de software Rekordbox van Pioneer zelf en die biedt alle mogelijkheden die het zou moeten bieden.  Deze kost net iets meer maar kan lang mee totdat een uitbreiding van de mogelijkheden op het wensenlijstje komt te staan. Kort gezegd, het perfecte opstapje tot het worden van een DJ. 

De mobiele professional

Op zoek naar een uitgebreide set waarbij een laptop niet benodigd is en functies alom? Dan ga je al gauw in een hogere prijsklasse zitten. Bij dit soort controllers wordt er vaak gewerkt met een coded USB-stick waar al je nummers op staan. Het enige wat bij deze controllers nodig is, is stroom en een geluidsinstallatie en dan is het met de USB-stick gewoon plug & play. Hierbij is er ook weer de mogelijkheid tussen de meer budgetoptie en de echte kwaliteitsset. Zo is voor de budgetoptie de Numark NV II een goede keuze, want voor een schamele €600 euro heb je alles wat je hartje begeerd. Hiervoor krijg je 4 kanalen, 2 schermen om een goed overzicht te bieden van je track, maar moet er nog wel een laptop gebruikt worden. Ook biedt deze de mogelijkheid verschillende effecten te mixen, simpel tussen de nummers te switchen en maakt het gebruik van handige knoppen voor loops en cues. 

Wil je net een beetje meer? Dan is de Pioneer XDJ-RR dé keuze voor jou. Deze biedt alles wat de Numark NV II heeft en nog meer. De XDJ-RR heeft een net iets betere geluidskaart erin zitten, die beter werkt met de verschillende set-ups die je als DJ op feesten zonder moeite kan aansluiten op deze set. Bij deze set zitten wel maar 2 kanalen, alleen is het goed om op te merken dat bij het optreden in clubs en op feesten dat er vaak nog extra mengpanelen zijn die aangesloten kunnen worden op deze set. Deze controller zit wel iets boven de Numark, maar is voor de opkomende professionele DJ zeker een must om te hebben.

Voor op feesten en andere gelegenheden

Een huisfeest aan het organiseren, maar niet weten welke set up er nou gehuurd moet worden voor de DJ? Vaak valt dit wel na te vragen bij de DJ’s die jullie hebben ingeschakeld, maar over het algemeen is dan een set up met 2 Pioneer CDJ-2000 Nexus in combinatie met een mixer als de Denon DJ X1800 wel de standaard. Deze zijn vaak als één pakket te huren en spreken alle grotere DJ’s aan. Bij het huisfeest moeten jullie DJ’s natuurlijk wel kunnen draaien op hun best. Met deze set maakt het ook niet uit als jullie techno of feest DJ’s in schakelen, want elke DJ kan overweg met deze set. Ook benieuwd naar leuke DJ’s voor op jullie feest? Evenses heeft een breed aanbod aan DJ’s voor jullie feest en hebben ook de mogelijkheid jullie feest tot in de puntjes te regelen, DJ set en al.